Kategorie: Články

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Tento rok jsem se velmi těšil, že se budu věnovat českým orchidejím. Během zimních měsíců, jsem si nahledal informace a připravil mapové podklady pro rychlé najití lokalit orchidejí. Příprava byla důkladná pro splnění plánů. Ale osud tomu chtěl jinak. Bohužel zdravotní problém (který mne trápí již dlouhá léta), to narušil. Co se dá dělat. Zdraví je přednější a bez něj není v životě nic. Ještě před nástupem do Motolské nemocnice na plánovanou operaci jsem stihl nafotit tuto rostlinu a tou je vstavač bledý, který mám kousek od domova. Je to tuším jediná lokalita v Jižních Čechách.

 

 

Rozhovor s Lenkou

Po krátkém telefonátu s Lenkou, zda již zmíněná orchidej kvete, vyrážím na lokalitu. Jsem rád, že jsem ji poznal, tak jako další kamarády se kterými jezdím fotit.  I díky ní mohu jak pevně doufám v příštím roce fotit plno druhů orchidejí na Šumavě. Po ukončení rozhovoru  jsem popadl techniku, sedl do auta a vydal se na místo. Na lokalitě jsem byl už v roce 2012, ale vstavač byl již po květu. Tak jsem si alespoň místo lokalizoval pro tento rok.  A málem jsem tehdy odjel s nepořízenou. Už jsem to chtěl vzdát a náhodou jsem na místo narazil.

 

 

Vstavač bledý, popis druhu

Vstavač bledý patří v České republice k ohroženému druhu orchideje. Rostlina je vysoká 15-35 cm. Kvete už v dubnu až květnu. Můžeme ho nalézt na okrajích luk, lesů a ve světlých listnatých lesích. V Čechách  je možné jej nalézt pouze na 3 lokalitách.

 

 

Když je člověk líný

Ten den v dopoledních hodinách pršelo. Byla neděle den před nástupem do nemocnice.  Odbočuji z hlavní silnice do malé obce. Sleduji na obloze jak se honí mračna a říkám si snad nebude pršet. Projedu vesničkou a pomalu se po kamenité cestě blížím k místu, které je skryto v lese. Když jsem přijížděl po cestě k louce, po které jsem loňský rok přejel k lesíku, kde jsem nechal auto, hned mne napadlo nechat vůz na okraji cesty. Louka se mi zdála pro můj těžký vůz dosti podmáčená na to ji bezpečně překonat.  Řekl jsem si, trochu se rozjedeš a bez problémů to přejedeš. Ale ouha. Trochu jsem přece jen podcenil místní terén a už jsem stál s autem uprostřed louky zabořen v bahně. Zařazuji zpátečku a pokouším se vyjet ven. Kola prokluzují a auto se propadá čím dál hlouběji. Začínám panikařit a už se vidím, jak jdu do blízké vesnice pro traktor, aby mne vytáhl ven. Říkám si klid. Zmatkem nic nevyřešíš. Uvědomím si, že mohu na voze měnit výšku podvozku. Zvedám tedy vůz na maximální výšku a opět se pokouším dostat ven. Bez šance. Zkouším auto rozhoupat a na zpátečku se dostat ven. Nic! Napadá mne poslední věc. Vedle louky vidím keř který má suché větve. Několik jich nalámu a pokládám je pod kola vozu, aby se kola chytla a dostala se na pevnější terén. Po chvilce se to daří a já s úlevou odjíždím s autem k cestě, kde ho nechávám. Beru fotoaparát a jdu fotit. Když jsem odjížděl domů, tak jsem si říkal, že příště udělám dvacet kroků navíc. Člověk nesmí být líný.

 

 

Vstavač bledý, klenot z Jižních Čech

Přicházím k místu, kde jsem byl před rokem. Všímám si, že tu již někdo byl. Jednotlivé rostliny jsou chráněny proti lesní zvěři bedýnkami z pletiva. Lokalita čítá jen několik desítek rostlin. Je nutno se v místě pohybovat s největší opatrností, aby se některá rostlina nechtěně neponičila. Všiml jsem si, že několik rostlin bylo nechráněno. Asi nové přírůstky na lokalitě. Hned jsem se dal do focení vstavače protože čas běžel. Strávil jsem v místě asi hodinu a vydal se zpět k domovu.

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Orchideje, krása na dosah ruky

 

Galerie:

Vstavač bledý

 

(Fotografováno v dubnu 2013)

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Kontrola
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, vstavače odpovědět
Dobrý den.
Máte hezké fotky . I já jsem při svých toulkách narazila na vstavače. Našla jsem v jedné lokalitě asi tři druhy, bohužel kvetl jen jeden, žlutý, snad vstavač bledý. Hledám na netu někoho, kdy by mi pomohl dle fotografií, které jsem pořídila, určit druhy. Existuje nějaký klub , kde se mohu obrátit ? Děkuji. S pozdravem Miloslava Klichová. Jsem z okresu Nový Jičín, Moravskoslezský kraj.
icon odpověděl(a)
Dobrý den, po dlouhé době procházím komentáře. Asi to bude již zbytečné, ale můžete mi případně fotografie zaslat emailem a já se je pokusím určit. Hezký den.
, Vstavače odpovědět
Nádherné, krásné, překrásné vstavače.
icon odpověděl(a)
Dobrý den, děkuji za návštěvu. Jsem rád, že něco zaujalo. Dlouho, jsem se nedíval na komentáře u starších článků, tak proto reaguji tak pozdě.